Антарктида може да позеленее заради водорасли

Антарктида може да позеленее, тъй като изменението на климата помага на водораслите да цъфтят по повърхността на снега – а пингвините са отчасти виновни, установи проучване.

Ботаниците от Университета в Кеймбридж създадоха първата в историята мащабна карта на микроскопични водорасли, цъфтящи по крайбрежието на Антарктида. Изследователите комбинираха сателитни данни с наземни наблюдения, взети през две лета, прекарани на Южния полюс за измерване на зелени водорасли. Те откриха, че – макар всяко отделно водорасло да е с микроскопични размери – колективно те могат да накарат снега да позеленее и могат да се видят от космоса, когато цъфтят масово.

Изглежда, че цъфтенето на водорасли и възможноста на Антарктида да позеленее се насърчава от екскременти от птици и бозайници – 60% от цъфтежите са намерени в рамките на 3,1 мили (пет километра) от колония пингвини. Експертите смятат, че този „зелен сняг“ ще се разпространява по-нататък и по-бързо, тъй като глобалните температури продължават да се повишават при климатичните промени, причинени от човека.

Населението на света почти ще спре да нараства до 2100 г.

Това е значителен напредък в нашето разбиране на наземния живот на Антарктида и как това може да се промени през следващите години, тъй като климатът се затопля “, казва авторът на статията и ботаник Мат Дейви от Университета в Кеймбридж. ‘Снежните водорасли са ключов компонент на способността на континента да улавя въглероден диоксид от атмосферата чрез фотосинтеза.“

Свързани публикации

Leave a Reply