Бърз тест за коронавирус дава резултати за минути

Около 146 000 американци се тестват за коронавирус всеки ден, но сегашният процес може да отнеме няколко дни, за да се получат резултати.

Сега екип от Мичиганския университет е разработил тест, който дава отговор само за пет до седем минути и позволява на служителите да анализират 22 проби наведнъж.

За разлика от текущия процес, новият тест не изисква инвазивен назален тампон, а вместо това взема проба чрез тампон в устата.

Изследователите все още имат „много регулаторни бариери, през които да преминат“, но се надяват тестът да бъде одобрен от FDA след няколко седмици.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха одобрението за PCR тест през февруари за пациенти, които отговарят на специфични критерии за тестване на коронавирус.

Въпреки че за това стандартно тестване са необходими само пет минути, след това пробата трябва да бъде транспортирана до лаборатория.

Тестът от Колежа по остеопатична медицина на Мичиганския университет може да промени това, съобщава Lansing State Journal.

Разработен от Брет Етчебърн, лекар по спешна медицина и асистент в университета, е създал новия тест с единствената цел да помогне на лекарите в спешното отделение да тестват много пациенти за кратко време.

Тестът на Етчебърн може да даде резултати за пет до седем минути с възможност за провеждане на по-голям брой тестове наведнъж.

Тестът може да бъде завършен с помощта на машина за проверка на верижна реакция в реално време, която дава резултати само за минути.

Следващата стъпка е валидирането му в клиничната лаборатория, процес, който в момента е в ход. След това тестът трябва да бъде представен на FDA за одобрение.

Свързани публикации

Leave a Reply