Защо миризмата след дъжд е така съблазнителна

Има нещо безспорно отпускащо в дъжда. Може би най-приятно е да се наблюдава от прозореца (особено по време на карантина), но всеки обича свежия мирис, който изпълва въздуха след дъжд. И, както се случва, може да има научна причина за това. Група изследователи в Австралия разкриха, че бактерии произвеждат съединение, което отделя „миризмата на дъжд”, която е примамка за животните и подпомага разпространението на въпросните бактерии. Доста хитро.

Дори отварянето на найлонов плик може да разпръсне микропластмаса

Изследването, публикувано в списанието Nature Microbiology, проучва ефекта от наличието на Streptomyces върху поведението на животните. Streptomyces е най-голямата група Actinobacteria с над 500 вида в рода. Те често се срещат в почвата и гниещата растителност, освобождавайки онази земна миризма, която всички ние толкова харесваме, което всъщност е съединение, което те отделят, наречено геосмин. Ние го усещаме, след дъжд, тъй като водата изтласква съединението във въздуха.

Избери си храна за вкъщи

Водещият изследовател Клас Флард и колегите му от университета в Монаш решили да изследват ефектите на тази примамлива миризма, използвайки комбинация от полеви и лабораторни експерименти. Те искали да проучат дали миризмата на Streptomyces е привлекателна за членестоноги в почвата. Анализът на полевите капани разкрили, че те са били примамвани от земния аромат на геосмин.

По време на изследванията те забелязали, че насекомите, хранещи се с бактериите, получават и бактериални спори, залепени по телата им. Когато насекомите влязат в почвата, те ги разпространявали. Авторите предполагат, че това разпръскване е екологична полза за бактериите при производството на геосмин и примамливата миризма, която идва заедно с него. Привличайки животните да се хранят и случайно се покриват с бактериите, Streptomyces може да се разпространи далеч и широко, возейки се в залеза на гърба (или в храносмилателния тракт) на извор.

Така че, следващия път, когато вали, не забравяйте да открехнете прозореца и да вдишате дълбоко.

Свързани публикации

Leave a Reply