„Изкуствен език“ различава видове уиски с 99% точност

Досега учените са разработили изкуствена кожа, изкуствени очи, а вече са в процес на проектиране на изкуствен „мозък“ за американската армия. Междувременно изследователи от университета в Глазгоу работят върху изкуствен език с цел на дегустация на уиски.

Те описват своето изобретение в списанието Nanoscale на Royal Society of Chemistry.

Това не е първият изкуствен език в света, но е първият и единствен изкуствен език, направен с два вида наноразмерни метални „вкусови рецептори“. Това е функция, която подобрява способностите му за тестване и му позволява да предоставя повече информация за пробите, които вкусва.

„Ние наричаме това изкуствен език, тъй като той действа подобно на човешкия език – като нас, той не може да идентифицира отделните химикали, които правят вкуса на кафе различен от ябълковия сок, но лесно може да установи разликата между тези сложни смеси,“ казва авторът Аласдер Кларк от инженерния факултет на Университета в Глазгоу.

И така, как точно работи?

Използва оптичните свойства на златото и алуминия. Субмикроскопските нишки от металите са сплетени заедно. Когато са потопени в течност, разлики в начина, по който двата метала абсорбират светлина, им позволяват да разграничават видове уиски.

Впечатляващо, устройството е в състояние да „вкуси“ разлики между напитки с по-голяма от 99 процента точност. То може да идентифицира разлики в едно и също уиски въз основа на неговата възраст.

И въпреки че проучването се основава на дегустация на уиски, езикът може да се използва за вкус на почти всякакъв вид течност, за който се сетите. Това би могло да даде възможност на властите да откриват фалшив алкохол, да тестват безопасността на храната, обществените водопроводи, както и да подобрят сигурността.

Свързани публикации

Leave a Reply