Изследователи определиха къде е най-чистият въздух

Мястото с най-чист въздух е в океана край бреговете на Антарктида. Там липсват проследими аерозоли или други частици, произведени от хората.

Екип от климатолози от държавния университет в Колорадо, воден от Соня Кридънуейз, искал да разбере докъде стигат частиците, произведени от индустрията и човешката дейност. Те достигнали под 40 градуса южна ширина, край бреговете на Антарктида и измерили състава на въздуха в няколко точки: от граничния слой и част от долната атмосфера, която влиза в пряк контакт с повърхността на океана.

Пробите не показали аерозоли или други частици, които са свързани с замърсяване или друга дейност.

Вместо това по-голямата част от частиците и бактериите се проследяват обратно до териториите с наличие на вятър, където бактериите и микроскопичните вещества от океана се смесват с вятъра и циркулират в атмосферата.

Екипът комбинира данни за вятъра в региона с анализ на други проби, събрани от океана и атмосферата около основния тестов обект, за да се проследи произходът на частиците в първичното отчитане.

Населението на света почти ще спре да нараства до 2100 г.

Успяхме да използваме бактериите във въздуха над океана като диагностичен инструмент за извеждане на ключови свойства на долната атмосфера“, казва Томас Хил от Колорадо в новинарския блог на университета.

Например, че аерозолите, контролиращи свойствата на облаците, са силно свързани с океанските биологични процеси и че Антарктида изглежда изолирана от разпръскване на микроорганизми и отлагане на вещества от южните континенти.

Като цяло се предполага, че тази част от океана е едно от много малкото места на Земята, което е било незасегнато от антропогенни дейности.

Предишно изследване от 2019 за „най-чистия въздух“ посочи нос Грим в Тасмания. Животновъдите в региона рекламират качеството на говеждото си месо въз основа на чистотата на въздуха и чистата дъждовна вода.

Свързани публикации

Leave a Reply