Истината за адренохрома или защо вярваме на глупости?

Дезинформацията за адренохрома и предполагаемите му връзки с Covid-19 премина в „свръхпроизводство“. Но какво е това? У нас той стана още по-известен заради трагичното убийство на журналиста Милен Цветков и последвалите истерико-конспиративни слухове. Статията тук отсява истината от фантасмагорията.

Къде съм чувал за адренохром?

Есето на Олд Хъксли от 1954 г. „Вратите на възприятието“, написано предимно за неговия досег с мескалина, обсъжда възможността адренохромът да е съединение със сходни ефекти като психеделичния кактус. Той не го е приел и не знае как човек би го получил, казвайки само, че се произвежда спонтанно от човешкото тяло. Той го описва като „продукт на разграждането на адреналин“.

Има кратко споменаване на „drencrom“ в романа от 1962 г. „Портокал с часовников механизъм“, където това е допълнение към коктейла Moloko Plus, но вероятно най-цитираната употреба на съединението е в „Страх и отвращение в Лас Вегас“. Може да е в роман, но мнозина предположиха, че това е нещо истинско, което хората наистина правят. Хънтър Томпсън не обяснява много подробно що е то адренохром, но това вероятно не е твърде далеч от визията му:

За всеки, който чете „Страх и отвращение“, е важно да помни, че Гонзо – журналистиката, измислена от Томпсън в стила на писане, се основава на фикционализация и преувеличаване на събитията от реалния живот. В коментара на DVD към адаптацията от 1998 г. режисьорът Тери Гилиъм споделя, че Томпсън му е казал, че е измислил цялото това нещо с адренохрома.

Има ли адренохром изобщо?

Да. Точно както е казал Хъксли, адренохромът е съединение, образувано при окисляването на адреналина. Основната му медицинска употреба е да забави загубата на кръв чрез подпомагане на съсирването при открити рани. Той е достъпен за купуване дори онлайн, като надлежно се обяснява, че неговият произход е синтетичен, а предназначението му е инхибирането на COMT (което деактивира някои невротрансмитери) и синтеза на простагландини (мазнини, участващи в съсирването на кръвта).

Има готино име и конкретни медицински цели, но като цяло не е твърде вълнуващо химическо съединение. Извинете.

Има ли халюциногенно лекарство, наречено адренохром?

В своята книга „Legal Highs“ от 1973 г. Адам Готлиб описва адренохрома като „физически стимулиращ“ и предизвикващ „усещане за благополучие“. Не е известно дали някога е приемал наркотик или дали това се основава на слухове.

Повечето негови описания на адренохром много приличат на DMT – много е възможно просто да е дал на DMT готиното име „адренохром“, което автоматично прави препратка към реалното „скучно“ съединение.

Защо хората говорят за това сега?

Адренохромът е популярна тема в конспиративните среди. Конспираторите твърдят, че това е наркотикът на холивудския елит – пристрастяващ е, добит е от измъчвани деца чрез сатанински ритуали. Настоящата теза на фалшивите „учени“ е, че огромен брой знаменитости са пипнали Covid-19 заради заразена партида адренохром. Повечето известни личности, класифицирани като „либерален холивудски елит“, са американци или британци, две нации, които, според клетите конспиратори се „надпреварват да управляват епидемията от Covid-19“, така че според тяхната теория, не е много изненадващо, че мнозина са се заразили с вируса.

Събирането на адренохром, според конспирациите, се извършва чрез: пиене на кръв, операция на сърцето или разрез в мозъчния ствол.

Защо някой вярва, че се измъчват деца, за да се добие адренохром?

Вината трябва да бъде хвърлена върху Хънтър Томпсън. В „Страх и отвращение“ героят д-р Гонзо казва: „Има само един източник за тези неща… адреналиновите жлези от живо човешко тяло. Няма нищо да стане, ако го извадите от труп.

Можете също така да видите, че тази конспирация е странно подобна на сюжета на филма „Таласъми ООД“ и може би това е част от културния фон, който прави тази теория разумна за повечето безумци.

Свързани публикации

Leave a Reply