Проучване: Пиенето на кафе може да намали риска от рак

Сега за тези, които обичат кафе, има добри новини. То може да помогне за намаляване на риска от множество ракови заболявания. Пиенето на кафе може да намали риска от рак на черния дроб, ендометриума, устната кухина, гърлото и кожата, според насоки, публикувани от Американското дружество за борба с рака. Предполага се, че пиенето на кафе може да помогне за намаляване на риска от някои ракови заболявания на храносмилателната система.

Д-р Шерил Рок, един от авторите на изследването, казва: „Дали консумацията на кафе намалява или увеличава риска от различни видове рак е гореща тема на изследването, но ние открихме, че пиенето на кафе намалява риска от рак на черния дроб и рак на ендометриума.“

В допълнение, има доказателства, че кафето намалява риска от рак на устната кухина, рак на гърлото и субклетъчен епителиум както при мъже, така и при жени и може да намали риска от злокачествен меланом при жените.

Защитният механизъм на кафето е неясен, но печеното кафе съдържа стотици биоактивни съединения, включително кофеин, флавоноиди и други полифеноли, казаха изследователите.

Доказано е, че тези и други кафеени съединения увеличават консумацията на енергия, инхибират увреждането на клетките, регулират гените, участващи във възстановяването на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или инхибират метастази. Кафето също влияе на времето на чревния транспорт на канцерогени и метаболизма на черния дроб, така че тези фактори могат също да намалят риска от определени ракови заболявания на храносмилателния тракт.

Изследователите обаче предупредиха, че кафето не трябва да се консумира горещо.

Свързани публикации

Leave a Reply