Колко кафе на ден? Има точни изчисления

Всеки обичащ кафе има своя собствена рутина, когато става дума за задоволяване на желанието за кофеин, независимо дали става въпрос за пет чаши шварц преди обяд, късо еспресо сутрин или капучино преди работа. Сега американските военни са изчислили по-добър начин да се пие кафе – или най-малкото, начин да максимизират бодростта, без екстремни дози кофеин.

Според The ​​Times, проучванията показват, че системата е позволила на хората да намалят консумацията на кофеин с две трети, без да намаляват своята бодрост и работоспособност.

Резюмето на изследването е публикувано в списанието Sleep и е представено на 33-та годишна среща на асоциираните професионални дружества за сън в Сан Антонио на 12 юни.

Алгоритъмът определя препоръчания от потребителя график на базата на собствения цикъл сън-активност, желани периоди на пикова бдителност, минимални нива на бдителност и максимална консумация на кофеин. И докато авторите на изследването ясно виждат потенциал от военна гледна точка, алгоритъмът може да има всякакви приложения.

Например,събуждате се в 7 сутринта след шест часа сън и искате да бъдете свеж от 10.30 до 18.30. Алгоритъмът ще съветва две дози от 200 милиграма кофеин (еквивалентни на голяма чаша Шварц), една в 10 часа и друга в 12 часа.

Препоръките се основават на кофеиновите реакции на обикновен човек, а чувствителността към кофеина и други фактори не са задължително взети под внимание. По същество това повишава бдителността до 40 процента и намалява консумацията на кофеин с до 40 процента.

Американската армия има история с експериментите с вещества и лекарства. Днес войниците разчитат на стимуланти като риталин, адерал и, разбира се, кофеин, за да бъдат нащрек, а някои храни като говеждо месо са обогатени с кофеин.

Но това е невероятно успокояващо в сравнение с предишните усилия за увеличаване на представянето на войниците с наркотици от клас А, като спийд и амфетамин.

Свързани публикации

Leave a Reply