Краят на прегръдките? Пандемията на коронавирус може да деформира социалните навици с години

Седмици или месеци на социално дистанциране и усилена хигиена биха могли да променят поведението ни за дълго време, казват учени

Представете си, че е началото на 2021 г. Пандемията на коронавирус е приключила преди месеци и животът прилича много на това, което е било преди социалното дистанциране. И въпреки това, когато посегнете да стиснете ръката на колегата си по време на бизнес среща, получавате неловко колебание.

Колкото по-дълго трае пандемията от коронавирус, толкова по-голяма е вероятността да променим почти всичко, включително как взаимодействаме с други хора – в продължение на много месеци или дори години.

„Ръкостискането може да е вече минало“, казва Памела Парески, автор и гостуващ преподавател по социални науки в Чикагския университет.

Точно както моята баба на 90-годишна възраст и много от нейните връстници от Голямата депресия все още нелепо броят стотинките, „поколението на COVID“, както би могло да се нарече, може да остане дистанцирано от поздрава с прегръдка и може никога повече да не се случи да оставите дома си без дезинфектант за ръце.

„Мисля, че е много вероятно да си мием ръцете повече и по-внимателно доста дълго време“, каза Робърт Дингъуъл, професор по социални науки от британския университет Нотингем Трент. „Не мисля, че физическото дистанциране ще продължи“, добави той, “ Вероятно няма да стоим на два метра от другите – но не мисля, че ще се прегръщаме с тях толкова често, колкото преди пет години. „

В края на март над една трета от населението в света – близо 3 милиарда души – са под карантина от коронавирус, включително близо половината от населението на САЩ.

Не е сигурно колко дълго ще продължи настоящата антиутопия на социалното дистанциране; оценките варират от още няколко седмици до 18 месеца. Но експертите са съгласни, че колкото по-дълго продължава, толкова по-вероятни са направените в тази статия адаптации.

Свързани публикации

Leave a Reply