Отбелязваме 50 години „Ден на земята“

Темата на юбилейния „Ден на Земята“ са климатичните действия. Огромното предизвикателство – но също така и огромните възможности – за действие срещу изменението на климата определиха въпроса като най-належащата тема за 50-годишнината.

Изменението на климата представлява най-голямото предизвикателство за бъдещето на човечеството и системите за поддържане на живота, които правят нашия свят обитаем.

„Ден на Земята“ се появи като единен отговор на криза в околната среда – нефтени разливи, смог, замърсени водоеми.

На 22 април 1970 г. 20 милиона американци – 10% от населението на САЩ по това време – излязоха по улиците в стотици градове, за да протестират срещу екологичното невежество и да поискат нов път за нашата планета.

За първи път Денят на Земята стартира модерното екологично движение и сега е признат за най-голямото гражданско събитие на планетата.

Първият „Ден на Земята“ през 1970 г. даде началото на вълна от действия, включително приемането на закони за околната среда в Съединените щати. Актовете за чист въздух, чиста вода и застрашени видове са създадени в отговор на първия ден на Земята през 1970 г.

Денят продължава да има голямо международно значение: През 2016 г. Организацията на обединените нации избра Деня на Земята за подписване на Парижко споразумение за изменението на климата.

В Деня на Земята 2020 използваме всички инструменти, които имаме, за да променим живота си и да променим света си, не за един ден, а завинаги.

Коронавирусът може да ни принуди да спазваме дистанция, но няма да ни принуди да задържаме гласа си. Единственото нещо, което ще промени света, е смело и единно търсене на нов път напред.

За 24 часа 50-годишнината от Деня на Земята ще запълни дигиталния пейзаж с глобални разговори, призиви за действие, представления, видео уроци и други.

Независимо къде се намирате, можете да направите разлика. И не сте сами, защото заедно можем да спасим Земята.

Посетете Earthday.org

Свързани публикации

Leave a Reply