Полезно и вкусно: Най-питателните храни в света

Прeз 2015 г. PLoS ONE публикува проучване, което излезе с нетрадиционен начин за класиране на храните според тяхната „хранителна стойност“ или как може да бъде едновременно полезно и вкусно. Те групираха храни в комбинации, които отговарят на дневните ни нужди от хранителни вещества, колкото е полезно. Ето и пет от храните, които бяха включени в повечето комбинации.

Бадеми

Бадемите са богати на мононаситени мастни киселини (т.е. добрите мазнини), които могат да подобрят вашето сърдечно-съдово здраве. Вървят и със сладко и със солено – като добавка в сладкиш, и като дресинг за салата. Те също са вкусна закуска сами по себе си.

Океански костур

Обикновено ще намерите океански костур на разположение като малки филета, идеални за добавянето им към рибно тако или за паниране. Тази риба, която е светлокафява на цвят, когато се готви, е с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на наситени мазнини.

Калкан

Ако се притеснявате за приема на живак, това е чудесен вариант, тъй като като калканът има много ниско съдържание на живак. Това е чудесен източник на протеини и включва витамини от група В.

Тиквени семки

Перфектни като закуска самостоятелно, независимо дали печени или сурови, тиквените семки не трябва да се пренебрегват. Те не само имат противовъзпалителни свойства, но и са с високо съдържание на цинк, който помага да поддържате имунната си система. Полезно и вкусно.

Свинска мазнина

Това най-вероятно ви шокира, но хранителният профил на свинската мас доставя много липсващи хранителни вещества. Можете да използвате свинска мас при готвене и дори при приготвянето на блат за торти.

Чиа семена

Една от най-популярните хранителни суперхрани през последните няколко години са тези малки черни семена. Това наистина е полезно и вкусно. Можете да направите многофункционален чиа пудинг или да ги добавите като гарнитура върху купата с овесени ядки или в смутита за допълнително увеличаване на омега-3 и фибри.

Свързани публикации

Leave a Reply