Препушването с канабис води до генетични промени

Според нови изследвания прекомерната употреба на канабис може да повлияе на генома на човека. Не само това, но хората, които употребяват тютюн в допълнение към канабиса, изглежда са по-силно генетично засегнати от тези, които никога не са пушили цигари. В списанието Translational Psychiatry, изследователите пишат, че техните открития предполагат „биологичен отговор на канабис“, който води до промени в ДНК.

Това проучване показва как употребата на канабис е свързана с промените в генетичните пътища, които могат да обяснят връзката между тежката употреба на канабис и тези неблагоприятни резултати за здравето„, казва в изявление водещият автор на изследването д-р Ейми Осбърн от UC College of Science.
 
Продължителната употреба на трева е свързана с психични разстройства и злоупотреба с наркотици, като и двете могат да имат генетични компоненти. Например, интензивното използване на канабис може да направи човек по-вероятно да бъде диагностициран с шизофрения. За да проучат това, изследователите от Университета в Кентърбъри в Нова Зеландия изследват как тежката употреба на трева може да доведе до химически промени в организма, които влияят върху работата на гените, процес, известен като метилиране на ДНК.

Кръвни проби са взети и анализирани от 48 прекомерно употребяващи на възраст около 28 години, регистрирани в проучване, което е изследвало здравето, образованието и напредъка на живота на повече от 1200 деца в Нова Зеландия. Някои участници са били употребяващи канабис, които никога не са пушили цигари.

Показано е, че хората, които са пушили трева, имат различни ДНК промени в повече от 500 генетични места, но при тези, които са пушили и тютюн, и канабис, се виждат най-големите разлики. Изследователите добавят, че техните открития предполагат, че трябва да се проявява предпазливост при интерпретиране на проучванията.

Смятаме, че оценката на потенциалния ефект на канабиса върху ДНК е навременна. В момента това е най-широко използваното незаконно психоактивно вещество„, каза Осборн.

Свързани публикации

Leave a Reply