Проверете дали сте „супер-разпознавач“ на лицата

Виждал съм много лица, които не мога да забравя.

Не, не говоря за влюбване, както би могло да се подразбира от песните. Вместо това може да съм „супер разпознавач“, което означава, че лицата на други хора странно се впиват в мозъка ми – дори тези на напълно непознати. Не че непременно искам да ги запомня – просто се случва.

И не съм сам. Джош П. Дейвис, професор по психология в Университета в Гринуич в Англия, който изучава феномена, казва пред Yahoo Health, че според него около 1% от населението може да бъдат определени като „супер-разпознавачи“. Дейвис разработил кратък онлайн тест и можете да го направите сега.

През 2009 г. екип от невролози от Харвард направили едно от първите изследвания за супер-разпознавачите. В него те тествали четирима души, които твърдели, че имат необичайно добра способност да разпознават лица.

Избери си! Всичко е тук.

И четиримата разказали на изследователите за случаи, когато са разпознали практически непознати: членове на семейството, които не са виждали от десетилетия, или актьори, които са зърнали веднъж в реклама и след това са ги видели отново във филм.

Една от участничките в проучването казала на изследователите, че тя се е опитала да скрие способността си и „да се преструвам, че не си спомням [хората] … защото изглежда, че ги преследвам, или че те означават повече за мен отколкото аз за тях“

Тогава изследователите измислили поредица от тестове – като този – предназначени да разберат дали другите хора имат невероятни способности. Разбира се, те намерили още няколко супер разпознавачи, но все още не са намерили много.

Всички проучвания до момента се основават на малки групи от хора – някъде от само двама души до половин дузина. Поради тази причина е трудно да се направят твърде категорични заключения относно способността.

И все пак някои полицейски звена в Обединеното кралство използват хора със способността да помагат за идентифицирането на заподозрени от местопрестъпления.

Изследванията показват, че супер-разпознаването е коренно различно от паметта и не е умение, което може да се изостри с обучение, както някои аспекти на традиционното запаметяване.

През 90-те години изследователите идентифицираха регион на мозъка, наречен веретенообразна област, за който се смята, че играе ключова роля в способността ни да идентифицираме лица.

Някои хора с увреждане на този регион изпитват състояние, което по същество е противоположно на супер-разпознаването, наречено просопагнозия или слепота на лицето. Изглежда, че други се раждат с него. Хората с просопагнозия имат трудности с разпознаването на познати лица. Неврологът и писател Оливър Сакс е известен и страдащ от просопагнозия и пише за състоянието си в книгата „Окото на ума“.

„Много по-добре разпознавам кучетата на съседите си (те имат характерни форми и цветове), отколкото самите съседи“, пише Сакс.

Свързани публикации

Leave a Reply