Прозорец излъчва естествена светлина в мрачни дни

Samsung представи нов интелигентен прозорец, който ще излъчва естествена светлина в пълен спектър през целия ден, за да симулира истинска слънчева светлина.

Наречен SunnyFive, прозорецът е предназначен за хора, живеещи в слабо осветени помещения или страдащи от сезонно афективно разстройство.

За разлика от другите светлинни терапии, SunnyFive ще позволи на потребителите да програмират свои собствени „сценарии на слънчевата светлина“ чрез придружаващо приложение, създавайки свои собствени настройки за цветова температура, яркост и ъгъл на светлината.

SunnyFive също може автоматично да измества ъгъла и интензитета на светлината през целия ден, за да симулира движението на слънцето.

Прозорецът може да бъде настроен като будилник, според доклад в The Verge, произвеждащ ярка сутрешна светлина дори и в най-мрачните зимни сутрини.

Според Samsung светлината ще помогне да се стимулира производството на витамин D, подобно на това, което прави слънчевата светлина, но без допълнителните притеснения от „стареене на кожата или слънчеви изгаряния“.

Не е ясно какви са плановете на Samsung за SunnyFive – компанията не е обявила дата на пускане или цена на продукта.

Той беше представен като част от нова линия проекти от C-Lab на Samsung, стартиращия инкубатор на компанията, който е основан през 2012 г. и досега е дал повече от 45 милиона долара финансиране за 45 стартиращи технологии.

Въз основа на ранен прототип, наречен Sunnyside, SunnyFive беше само един от петте нови проекта от C-Lab, които включват интелигентна писалка за маркиране, която може да превежда отпечатания текст в цифрови файлове.

Друг нов продукт е сензор, който може да бъде вграден в носими устройства или сгради, за да следи средната дневна експозиция на UV лъчи, като следи излагането на слънчева енергия или предупреждава за потенциални слънчеви изгаряния.

Свързани публикации

Leave a Reply