Проучване за рисковите фактори, за смъртност от Covid-19

Хората от азиатски или африкански етнически произход изглежда са изложени на по-висок риск от смърт, свързан с Covid-19, респираторното заболяване, произтичащо от коронавируса SARS-CoV-2, според най-голямото проучване до момента.

Констатациите са представени на сървъра за предварително отпечатване medRxiv и не са подложени на проверка за окончателно публикуване. Независимо от това, авторите отбелязват, че техните открития представят категорични доказателства за рисковите фактори, които са свързани със смъртта на Covid-19.

Изследователи от Оксфордския университет и Лондонската школа по хигиена и медицина, анализираха пациентски досиета на 17.4 милиона възрастни, живеещи във Великобритания между 1 февруари и 25 април.

Общо 5 683 смъртни случая бяха приписани на Covid-19 и след коригиране на възрастта и пола беше установено, че смъртта от болестта е „силно свързана“ с това, че са мъже и над 60 години. В сравнение с кавказците хората с африкански или азиатски произход са изложени на по-висок риск от смърт и противно на предишните спекулации, това е „само частично отнесено към съществуващите клинични рискови фактори“.

По-високите проценти на смърт може да се дължат на увеличеното разпространение на хората с диабет или сърдечни заболявания в тези общности, два здравни фактора, които са свързани с по-тежки случаи. Хората, които може да нямат достъп до адекватно здравно обслужване или страдат от други социално-икономически тежести, също са с по-висок риск от смърт, свързана с Covid-19.

Изводите потвърждават и предишни открития, според които мъжете са изправени пред по-висок риск от смърт, както и хора на по-голяма възраст и тези с тежка астма. Изследователите добавят, че тяхното изследване е най-силното върху рисковите фактори, проведени от всяка страна до момента.

Важно е да се отбележат няколко ограничения при изследването, а именно, че анализираните данни разчитат на болниците да попълват точно информацията. Възможно е хората да са починали от Covid-19, но да са били непроверени или неправилно диагностицирани, което означава, че цялата смъртност може да не е била точно отразена. Освен това, проучването се фокусира единствено върху болничните смъртни случаи.

Изследователите отбелязват, че трябва да се направи допълнителна разработка, за да се разбере защо хората с африкански и азиатски произход са изложени на по-висок риск от смърт, свързан с Covid-19.

По време на глобална спешна ситуация за здравето ни трябват отговори бързо и точно. Това означава, че се нуждаем от много големи, актуални набори от данни. Обединеното кралство има феноменално покритие и качество на данните“, казва д-р Бен Голдакър, директор на DataLab в отдела за първични грижи за здравето в Университета в Оксфорд.

Свързани публикации

Leave a Reply