Северният магнитен полюс e над Сибир. Учени знаят защо

Северният магнитен полюс е в движение – и учените най-накрая знаят защо.

Лесно е да се мисли за геомагнитните полюси на Земята като нещо поставено в камък (или лед), но и двата полюса всъщност са в постоянно движение. Откакто за първи път е документиран от учените през 1830 г., Северният магнитен полюс е изминал около 2,250 километра (1400 мили) през горните участъци на Северното полукълбо от Канада към Сибир. Между 1990 и 2005 г. това движение се ускорява от по-малко от 15 километра годишно до около 50 до 60 километра годишно.

Ново проучване, публикувано тази седмица в списанието Nature Geoscience, твърди, че промените биха могли да се обяснят с движението на двете магнетични „петна“ от разтопена материя във вътрешността на планетата, което причинява титанично изместване на магнитното поле.

Северният магнитен полюс е точката, в която магнитното поле на Земята сочи вертикално надолу, продиктувано от разтопено желязо, което се пресича във вътрешността на Земята чрез конвекционно електричество. Неотдавнашното преминаване към Сибир, изглежда, е причинено от промяната в модела на потока във вътрешността на Земята, възникнал между 1970 и 1999 г. Промяната доведе до удължаване на канадското петно ​​и загуба на влиянието върху магнитосферата, причинявайки движение към Сибир.

Това, което открихме, е, че положението на Северния магнитен полюс се контролира от две точки на магнитното поле – едната под Канада и една под Сибир – и те действат като влекач, контролиращ местоположението на полюса“, д-р Фил Ливърмор, водещ автор на проучването от Университета в Лийдс във Великобритания.

В исторически план канадската точка печели войната и затова полюсът е съсредоточен над Канада, но през последните няколко десетилетия тя отслабва“, добави той.

„Това обяснява защо полюсът внезапно се е ускорил далеч от историческото си положение.“

Изследователите стигнали до това заключение, като използвали данни, събрани от спътниците на Европейската космическа агенция. Това трио от спътници обикаля около Земята и прецизно измерва магнитните сигнали, които произлизат от ядрото, мантията, кората и океаните на нашата планета, както и от йоносферата и магнитосферата. Наблюдаването на магнитното поле на Земята не е важно само за абстрактни научни изследвания; магнитното поле служи като щит от геомагнитна енергия, която защитава Земята от разрушителна слънчева радиация. Също така е наложително за много навигационни системи, от скромния компас до GPS.

Свързани публикации

Leave a Reply