Сладолед. Любимата наслада и някои факти за нея

Лакомството, без което светът нямаше да е същият е сладолед. Появява се за първи път във Франция през 17-ти век. Всички знаят, че по-голямата част от сладоледите са съставени от замразени кремове със захар, мляко и различни добавки, за да направят вкус, от който да си оближеш пръстите. Това е ясно. Ето и някои неща, които може и да не знаете.

Най-охлаждащият пудинг в историята

През V в. Пр. Н. Е. Древните гърци били първите, които правели нещо като сладолед. През 1300 г. Марко Поло пренася ранна форма в Европа. Той опитал сладолед по време на пътуването си до Китай.
Александър Велики (356-323 г. пр.н.е.) е известен и с това, че е обичал снега, ароматизиран с нектар и мед.
Римският император Нерон (54-68 г. н.е.) поръчвал лед и сняг от планините, съхранявал го в специални помещения под двореца си, за да може да го консумира с плодове.
Сладоледът става достъпен във Франция през 1660г.

Американците обичат сладолед

Идвайки през 1700 г., сладоледът се превръща в деликатеса на Америка, на който се радват американците от висшето общество.
През 1776 г. в Ню Йорк е открит първи салон, а през 1851 г. е създаден първият завод.
През 20-те години на миналия век се появява сладолед на пръчица.
Юли месец е обявен за Национален месец за сладолед през 1984 г. от президента Роналд Рейгън. Днес това е най-продаваното лакомство в Америка.

Най-големите консуматори на сладолед

сладолед

Във Великобритания човек средно консумира 7 литра сладолед за една година, което е доста. Но почакайте, има нации, които са още по-големи фенове. Финландия изпреварва Великобритания, където човек консумира 14 литра всяка година.
В Америка, най-доброто място за любител на сладолед, това количество достига до 20,8 литра.
Новозеландците обаче печелят това състезание. Те изяждат 28,4 литра годишно.

Екзотични аромати

Сладоледът е обичан от почти всички по целия свят. Ванилия, Шоколад, Ягода са любимите аромати.
Въпреки това, има много необичайни и странни аромати, също присъстващи в различни части на света. Япония, предполагам, има най-необичайните и странни вкусове. Япония е произвела много „по-малко“ вкусни и „по-малко“ популярни сладоледи, а именно: октопод, кравешки език, конско месо и водорасли.
За да добавите към списъка някои по-необичайни аромати са авокадо, чесън, алапеньо и тиква. О, Боже! Кой би ял сладолед с аромат на чесън.

Най-предпочитаните вкусове

Най-продаваните аромати са ванилията с 33 процента от пазара и шоколадът с 19 процента.
Шоколадовият сироп е най-популярният топинг.
По-голямата част от световната ванилия, известна като Бурбонова ванилия или Мадагаскарска ванилия, се произвежда в Мадагаскар и съседните острови в югозападната част на Индийския океан и в Индонезия.
Мадагаскар и Индонезия произвеждат две трети от световните доставки на ванилия.

Свързани публикации

Leave a Reply