Социалните медии са свързани с тинейджърската депресия

Откакто светът влезе в дигиталната ера, много се изговори за ефекта от „времето пред екрана“ и социалните медии върху психичното здраве на тийнейджърите. Въпреки това, според нови изследвания, този дебат е по-сложен и нееднозначен.

Докато прекаленото стоене в социалните медии и пред телевизора се оказава свързано със значително увеличаване на депресивните симптоми сред тийнейджърите, видео игрите и използването на компютри не се свързват като вредно за психичното здраве.

С други думи: видео игрите са добри, а социалните медии – лоши.

Тези констатации идват от изчерпателно ново проучване на Университета в Монреал и са докладвани в JAMA Pediatrics. Изследователите са събрали 3 826 подрастващи – 47% от които са момичета – които започват седми клас в 31 училища в района на Монреал. В продължение на четири години екипът проследил използването на дигитални медии и седем симптома на депресия, включително самота, тъга и безнадеждност.

Времето, прекарано в игра на видеоигри, не показва почти никаква връзка с депресията

От всички форми на дигитални медии, пребиваването над средното време в социалните медии се оказа най-вредното. Проучването показа, че ако тийнейджърите съобщават за увеличаване на употребата на социалните медии, както и за гледане на телевизия, техните симптоми за депресия са се увеличили през същата година. От друга страна, времето, прекарано в игра на видеоигри, не показва почти никаква връзка с депресията. Авторите на изследването са предложили три хипотези, които биха могли да обяснят тази тенденция и продължават да ги изследват. Първо, че социалните медии могат да навредят на самочувствието на хората, тъй като те са бомбардирани с моменти от живота на други хора. Второ, хората търсят информация, която съответства на техните собствени възгледи, създавайки ехо-ефект, както и хипотезата за „Разместване“, която предполага, че времето на екрана влияе върху психичното благополучие.

Това пречи тийнейджърите да участват в по-здравословни дейности, като например да спортуват или да са на открито.

Алгоритмичните характеристики на телевизионното гледане и по-специално на социалните медии, създават и поддържат обратна връзка, като предлагат подобно съдържание на потребителите въз основа на предишното поведение. Така, колкото повече депресивното състояние на човека влияе върху избора им на гледане, толкова повече се предлага подобно съдържание, като по този начин се поддържа и подсилва депресията.

Свързани публикации

Leave a Reply