Средната температура на тялото спада незнайно защо

В средата на 19 век немският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих се заел да установи средната температура на човешкото тяло. Той вярвал (правилно), че треската е симптом на заболяване, а не заболяване само по себе си, и въвел температурни диаграми в общата болница в Тюбинген, на която бил ръководител.

Въз основа на работата на френски лекари, която показва, че възпалените части на тялото имат по-висока температура от останалите и че средната температура на човешкото тяло е 36,9 ° C, той се заел да докаже и усъвършенства. С помощта на дълъг термометър (ще почувствате облекчение, когато разберете, че е слаган под мишницата), той измерва температурата на над 25 000 пациенти, като прави повече от един милион отчитания. През 1868 г. той публикува своите открития, след като установява, че средната нормална температура на човешкото тяло е 37 ° C.

Тези знания са усъвършенствани с течение на времето. Знаем, че температурата варира през деня, като е по-ниска сутрин и достига връх около 18:00, както и че има разлики в температурите между мъжете и жените.

Оттогава обаче учените забелязват нещо странно. Изглежда, че средната телесна температура спада. Проучване от 2017 г., което разглежда над 250 000 измервания на температура на 35 000 британски пациенти, установява, че средната орална температура е 36,6 ° C. Изследване, публикувано по-рано тази година, показва, че средната телесна температура в Америка непрекъснато спада с около 0,02 ° C на десетилетие от 60-те години на миналия век.

Избери си! Всичко е тук.

Ново проучване, публикувано в Science Advances, открива още нещо по-странно. Разглеждайки народа Цимане, местно население от градинари-ботаници в боливийската Амазонка, известно с отличното си здраве, изследователите установиха, че средната им температура бързо намалява, приблизително 0,05 ° C на година, откакто започнаха да я измерват като част от проекта за здравето и живота на Цимане през 2001г.

Разглеждайки медицинските досиета на 5500 души между 2002 и 2018 г., изследователите са анализирали 18 000 наблюдения, като се коригират фактори, които могат да повлияят на телесната температура, включително околната температура, инфекции и телесна маса.

За по-малко от две десетилетия при Цимане се наблюдава същото ниво на спадане на температурата, което се наблюдава в САЩ за два века. Средната телесна температура на Цимане сега е 36,5 ° C.

Спадът може да се дължи на нарастването на съвременните здравни грижи и по-ниските нива на продължаващите леки инфекции сега в сравнение с миналото“, обясни Майкъл Гървън, професор по антропология в Университета на Санта Барабара.

Но докато здравето като цяло се подобри през последните две десетилетия, инфекциите все още са широко разпространени в селските райони на Боливия. Нашите резултати показват, че намалената инфекция сама по себе си не може да обясни наблюдаваните спадове на телесната температура.

Екипът предполага, че промяната може да се дължи на това, че хората са в по-добро състояние, така че телата им работят по-малко, за да се борят с инфекциите, или че достъпът до антибиотици означава, че инфекциите траят по-малко време, отколкото в от миналото, добавяйки, че респираторните инфекции са причинили по-голямо повишаване на температурата през ранните години от изследването им, отколкото последните години.

Друга възможност е телата ни да не трябва да работят толкова усилено, за да регулират вътрешната температура поради климатизацията през лятото и отоплението през зимата“, каза Крафт. „ Цимане обаче все още не използват никакви усъвършенствани технологии за подпомагане на регулирането на телесната им температура. Те имат по-голям достъп до дрехи и одеяла.

Въпреки че е трудно да се установи причината за промените в телесната температура, екипът вярва, че измерването на средната температура (и нейната промяна) на цели популации може да се използва като показател за здравето в общата популация, по същия начин, по който се очаква продължителността на живота .

Свързани публикации

Leave a Reply