Съставка в червено вино прави живота по-дълъг

Прекомерната консумацията на алкохол винаги е била свързана с влошено здраве. Въпреки това, някои учени предполагат, че една чаша вино на ден всъщност може да ви помогне много. Защо? Както отбелязва това ново проучване от University College London, всичко се дължи на диетично съединение ресвератрол, което се намира в червеното вино и може да ви помогне да постигнете по-здравословен и по-дълъг живот.

Избери си храна за вкъщи

Ресвератол отдавна представлява интерес за учените от гледна точка на остаряването. Това съединение, открито в червеното вино, е много обещаващо по отношение на забавяне на стареенето. Отначало се смяташе, че той действа, защото е антиоксидант, но сега идеята за антиоксиданти, които спират стареенето, е отхвърлена до голяма степен. Ресвератролът обаче все още се смята за много полезен.

Ресвератрол е активиращо сиртуин съединение. Сиртуините са сигнални протеини, участващи в процеси като възстановяване на ДНК и метаболитна регулация, поради което учените искаха да видят какво ги активира по отношение на хранителните съединения. Предишни проучвания показват, че естрогенът увеличава сигнализирането на сиртуин чрез естрогенни рецептори, което също беше интересно за учените, защото активираните сиртуини корелират с по-здравословен и по-дълъг живот.

Основни храни, които поддържат имунната система

Учените откриха, че ресвератролът активира сиртуин чрез естроген. Съставът на червено вино всъщност имитира естрадиол (един от трите основни хормона на естрогена) и кара сиртуините да се активират и да започнат да поправят щети, свързани с възрастта. И това не е твърде изненадващо, защото естрогенът, погрешно смятан за женски хормон, участва в много функции от апетит до репродукция. Здравословните нива на естроген всъщност могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2, остеопороза, метаболитен синдром, възпалителни, Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои други състояния.

Д-р Хенри Байел, автор на изследването, казва: „умерената консумация на червено вино като част от здравословната диета може да бъде в състояние да осигури ползите от естрогена. Това би се отнасяло както за мъже, така и за жени на всички възрасти, но жените след менопауза могат да почувстват тези ползи най-много, защото имат по-ниски естрогенни резерви от мъжете на сходна възраст “.

Червеното вино също е част от средиземноморската диета. Хората от средиземноморския регион обикновено консумират една чаша вино с вечеря или обяд. Въпреки че цялата им диета се счита за здравословна, може би виното е част от причината хората в средиземноморския регион да живеят по-дълго.

Свързани публикации

Leave a Reply