Топ 6 храна за мозъка. Кое от изброеното ви е любимо?

Нещата, които използваме за храна, могат да имат голямо влияние върху структурата и здравето на мозъка ни. Яденето на стимулираща мозъка храна може да подкрепи както краткосрочната, така и дългосрочната мозъчна функция.

Мозъкът е енергоемък орган, използващ около 20 процента от калориите на тялото, така че се нуждае от добро „гориво“, за да поддържа концентрацията през целия ден.

Омега-3 мастните киселини например помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки, а антиоксидантите намаляват клетъчния стрес, което е свързано със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства, като болестта на Алцхаймер.

Мазна риба

Мазната риба е храна, която е добър източник на омега-3 мастни киселини. Омега-3 помагат за изграждането на мембрани около всяка клетка в тялото, включително мозъчните клетки.
Изследване от 2017 г. установи, че хората с високи нива на омега-3 са имали увеличен приток на кръв в мозъка. Изследователите също установиха връзка между нивата на омега-3 и по-доброто познание или мисловни способности.
Тези резултати предполагат, че консумацията на храни, богати на омега-3, като мазна риба, може да засили мозъчната функция.

Примерите за мазна риба, които съдържат високи нива на омега-3 включват:
сьомга
скумрия
риба тон
херинга
сардини
Хората също могат да получат омега-3 от соя, ядки, ленено семе и други семена.

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад съдържа какао. То от своя страна съдържа флавоноиди, вид антиоксидант.
Антиоксидантите са особено важни за здравето на мозъка, тъй като мозъкът е силно податлив на оксидативен стрес, което допринася за свързания с възрастта когнитивен спад и мозъчни заболявания.
Според преглед от 2013 г. флавоноидите могат да насърчат растежа на неврони и кръвоносни съдове в части от мозъка, участващи в подобряването на паметта. Те могат също така да стимулират притока на кръв в мозъка.

Горски плодове

Подобно на тъмния шоколад, много плодове съдържат флавоноидни антиоксиданти. Изследванията сочат, че това прави плодовете добра храна за мозъка.
Антиоксидантите помагат като намаляват възпалението и оксидативния стрес. Антиоксидантите в горските плодове включват антоцианин, кафеена киселина, катехин и кверцетин.
Изследване от 2014 г. отбелязва, че антиоксидантните съединения в плодовете имат много положителни ефекти върху мозъка. Подобряване на комуникацията между мозъчните клетки,
увеличаване на пластичността, което помага на мозъчните клетки да формират нови връзки, засилвайки обучението и паметта, намаляване или забавяне на свързаните с възрастта невродегенеративни заболявания
Богатите на антиоксиданти плодове са:
ягоди
къпини
боровинки
касис
черници

Ядки и семена

Консумацията на повече ядки и семена може да е полезна за мозъка, тъй като тези храни съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти.
Проучване от 2014 г. установи, че по-високият общ прием на ядки е свързан с по-добрата функция на мозъка в по-напреднала възраст.
Ядките и семената също са богати източници на антиоксиданта витамин Е, който предпазва клетките от оксидативен стрес.
Ядките и семената с най-високо количество витамин Е включват:
слънчогледови семки
бадеми
лешници

Пълнозърнести храни

Тук отново говорим за ефекта на витамин Е. Пълнозърнестите храни включват:

кафяв ориз
ечемик
булгур, пшеница
овесена каша
пълнозърнест хляб
пълнозърнеста паста

Кафе

Кафето е добре известно средство за концентрация – мнозина го пият, за да останат свежи и фокусирани.
Кофеинът в кафето блокира вещество в мозъка, наречено аденозин, което кара човек да се чувства сънлив.
Освен повишаване на бдителността, проучване от 2018 г. предполага, че кофеинът също може да увеличи капацитета на мозъка за обработка на информация.
Изследователите откриха, че кофеинът предизвиква увеличаване на мозъчната ентропия, което се отнася до сложна и променлива мозъчна активност. Когато ентропията е висока, мозъкът може да обработва повече информация.

Свързани публикации

Leave a Reply