Учени установиха границата на физическа издръжливост

Не е 42, а е 2.5. Но „как“, „кога“ и „защо“ ще отговори статията

Ако поставите тялото си на изпитание за издръжливост, независимо дали става въпрос за ултрамаратон или пресичане на Антарктида, ще се запитате дали „духът властва над материята“ или има физическа граница? Ново проучване показва, че пределната точка не е просто въпрос на психика, а има граница на човешката издръжливост.

Както се съобщава в списанието Science Advances, дори най-здравите и най-добре тренираните атлети не могат да изгорят калории с повече от 2,5 пъти по-висока скорост от метаболизма в покой за продължително време. Отвъд тази граница тялото започва да разрушава собствените си тъкани, за да компенсира калорийния дефицит.

Възможно е да се прескочи този праг за ограничен период от време. Както се отбелязва в проучването, някои триатлонисти изгарят калории с 9,4 пъти по-високи от метаболизма в покой.

Въпреки това, тялото ви не е в състояние да усвоява достатъчно калории, необходими за поддържане на това ниво на издръжливост, без то да черпи от резервните си енергийни запаси. Вашият „резервоар“ е почти празен в този момент и вие имате много ограничено време преди играта да свърши.

„Има граница за това колко калории може да абсорбира храносмилателната система на ден“, съобщава в изявление съавторът на изследването Херман Понцер, доцент по еволюционна антропология в университета Дюк.

Екипът от изследователи проследи метаболизма на много спортисти, като добави изотопи в питейната вода и след това анализира пробите. По този начин те проследяват нивото на въглероден диоксид, който тялото произвежда, и в крайна сметка ускорява метаболизма и разхода на енергия. Например, за колоездачите в Тур дьо Франс е установено, че изгарят калории с 4,9 пъти по-висока скорост от метаболизма в покой. Интересното е, че бременните жени поддържат около 2,2 пъти по-висока скорост на метаболизма.

Докато екипът твърди, че маркерът 2,5 изглежда да е настоящият твърд лимит за хората, не е невъобразимо, че някои индивиди някак си преминават отвъд тази граница.

Така че предполагам, това е предизвикателство за елитни ендуро атлети – заключи Понцер. – Науката работи, дори когато грешим. Може би е въпрос на време някой да постигне неочаквани висоти и да ни покаже какво пропускаме.

Свързани публикации

Leave a Reply