Основни храни, които поддържат имунната система

Имунната система е невероятно сложна и работи непрекъснато, за да защити тялото ни от инфекция. Това е и система, която зависи от добрите храни, за да функционира правилно.

Проучванията показват, че топлинните вълни могат да намалят имунната реакция на организма срещу грипа или да повлияят на ваксините и храненето. Ето защо укрепването на имунната ви система е толкова важно.

Тя е вашата лична армия от „войници“. Те защитават тялото ви, като идентифицират всичко чуждо – от вирус до бактерия, след което го търсят и го унищожават.

Телата ни зависят от правилните хранителни вещества и здравословния начин на живот, за да поддържаме защитните си сили силни.

Ето три елемента, които са важни, за да поддържате имунната си система в оптимална си форма:

Полезни храни за имунната система.

Протеин

Имунната ви система има някои „специални сили“ под формата на бели кръвни телца.

Тези клетки произвеждат специализирани протеини, наречени антитела, които търсят и унищожават нахлуващи вируси и бактерии.

Тъй като антителата са протеини, имате нужда от адекватни протеини в диетата, за да гарантирате, че ще можете да произвеждате антителата, от които се нуждае тялото ви.

Здравословните протеинни храни, като риба, птици, соеви храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, осигуряват необходимите градивни елементи.

Плодове и зеленчуци


Плодовете и зеленчуците са основни играчи в здравето на имунната система, тъй като те са чудесни източници на витамини А и С, както и фитонутриенти.

Витамин С насърчава тялото да произвежда антитела, докато витамин А поддържа здравето на кожата и тъканите на храносмилателния ви тракт и дихателната система.

Всички те действат като първи линии за превенция срещу чужди организми.

Много от фитонутриентите, намиращи се в плодовете и зеленчуците, действат като антиоксиданти, което може да помогне за намаляване на оксидативния стрес върху тялото, което може да отслаби способността на тялото ви да се пребори с болестите.

Добри бактерии

Поддържането на храносмилателната система здрава също е важно за поддържането на имунната функция.

Храносмилателният ви тракт е дом на трилиони бактерии, които имат многобройни функции за насърчаване на здравето.

Някои щамове на бактерии ви помагат да разградите фибрите в храните си, докато други помагат за производството на витамини като витамини К и В12.

Когато вашата система е населена с тези добри бактерии, те също така изтласкват потенциално вредни бактерии, които могат да навлязат в храносмилателния ви тракт.

Едни от най-добрите храни източници на тези бактерии са култивирани млечни продукти, като кисело мляко и кефир.

Както знаете, винаги когато се опитвате нещо ново, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или диетолог за правилното количество, което трябва да вземете.

Някои хора страдат от медицински състояния, които засягат работата на имунната им система и само диетата няма да им помогне.

Но за здравите хора, храненето може да помогне да поддържате имунната си система здрава.

Свързани публикации

Leave a Reply