10 невероятни факта за храната по света

От смъртоносни ястия до невероятно скъпи плодове, ето няколко невероятни факта за консумацията на храната по целия свят. Къде се ядат отровни гъби, коя нация пие най-много кафе и кой си купи диня за 6100 долара? Фактите може да ви изненадат.

Индия произвежда, консумира и изнася най-много люти чушки в света.

Докато чушките не са родом от Индия – те са били донесени там от португалците през 15 век – индийските потребители са приели изцяло пикантния зеленчук. Индийците не само отглеждат и ядат повече люти чушки, отколкото всяка друга нация в света, но имат и някои от най-безжалостно лютите чушки.

В Италия не са познавали домата до 16-ти век.

Въпреки че днес Италия е известна с вкусните си доматени сосове, италианските готвачи не са започнали да експериментират с домата до 16 век. Внесени от Америка, с началото на географските открития, първоначално се смята, че доматите са отровни и се използват единствено като декорация. Така традиционният доматен сос се появява в Италия чак в края на 17 век.

Касава е третият най-популярен въглехидрад в света

Касава може да не е най-популярното ястие в Европа, но след ориза и пшеница, нишестеното кореново веге е третият най-важен източник на въглехидрати в световен мащаб. Основна храна в много африкански нации, маниоката (известна още като маниок, тапиока и юка) може да се яде като картоф и смляна на брашно.

Япония, Скандинавия и Намибия са местата, където се сервира потенциално смъртоносна храна

Много нации сервират деликатеси, които, ако са приготвени неправилно, могат да бъдат смъртоносни. В Япония вечерята с риба-балон може да парализира и да доведе до смърт от задушаване, когато се приготвя погрешно, докато гъбаа Обикновена дипленка, популярна в Скандинавия, Източна Европа и района на Големите езера в Северна Америка, може да бъде фатална, ако се яде сурова. Междувременно в Намибия гигантската жаба-бик се счита за вкусен деликатес – но младите екземпляри, изядени преди да достигнат зрялост, съдържат токсин, който може да причини бъбречна недостатъчност.

Япония е дом на някои от най-скъпите плодове

Япония не е единствената страна, която произвежда редки и скъпи плодове, но изглежда е дом на някои от най-надценените. В отделни случаи производителите на плодове в Япония са пускали на търг една-единствена 17-килограмова диня Densuke за 650 000 йени (приблизително 6100 долара), Чепка грозде Руби за 6400 долара и два Yubari King пъпеша за 23 500 долара.

В Холандия се пие много-много кафе

Хората в Холандия имат сериозен дневен прием на кофеин: с 2.414 чаши на ден на глава от населението, те са номер едно потребители на кафе в света. Финландия и Швеция са на второ и трето място с 1.848 и 1.357 чаши на ден.

Свързани публикации

Leave a Reply