3 ваксини за Covid-19 вече се тестват на хора

Световната здравна организация разкрива, че в световен мащаб има над 70 проекто коронавирусни ваксини, включително три вече преминали към изпитания върху хора.

И трите най-напреднали – една от Пекинския институт по биотехнология и две компании в САЩ – в момента са на етап човешки тестове, показва списък, публикуван от СЗО.

Искат бутон за докладване на фалшиви новини за Covid-19

Други 67 ваксини, разработени от учени по целия свят, включително екипи от Обединеното кралство, също работят за изпитвания върху хора.

„Под координацията на СЗО група експерти с различен опит работи за ваксини срещу COVID-19“, се казва в съобщение на СЗО.

„Групата отправя призив към всички да следват препоръките за предотвратяване на предаването на вируса COVID-19 и защита на здравето на хората.“

Ваксина за Covid19

Списъкът показва, че Пекинският биотехнологичен институт, който работи съвместно с хонконгския CanSino Bio, е кръстил ваксината си Ad5-nCoV.

CanSino Bio заяви, че планира да премине към клинични изпитвания във фаза II с кандидата за генно-инженерна ваксина в Китай „скоро“.

От двете американски компании за лекарства, базираната в Масачузетс „Moderna“, получи регулаторно одобрение за преминаване към изпитвания върху хора миналия месец, докато базираната в Пенсилвания компания Inovio Pharmaceuticals започна изпитвания върху хора миналата седмица.

Останалите 67 в списъка на СЗО са в предклинична оценка в институти, включително Университета Осака в Япония, Университета на Куинсланд, Австралия и Оксфордския университет, Лондон.

Лекарствената индустрия се надява да съкрати времето, необходимо за получаване на ваксина до следващата година, съобщава Bloomberg.

Екипът на Университета в Оксфорд по-рано заяви, че може да има готова ваксина след септември. Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Университета в Оксфорд, заяви, че екипът й е „80 на сто“ уверен, че тяхната ваксина ще работи въз основа на предишeн опит с подобни ваксини. Тя признава, че тази времева рамка е „силно амбициозна“ и много неща биха могли да попречат на тази цел.

Свързани публикации

Leave a Reply