Apple и Google без проследяване в Covid приложение

Apple и Google заявиха, че ще забранят използването на проследяване на местоположението в приложения, които използват нова система за проследяване на контакти, която изграждат, за да помогнат за забавяне на разпространението на новия коронавирус.

Apple и Google, чиито операционни системи захранват 99% от смартфоните, заявиха, че ще работят заедно за създаване на система за уведомяване на хора, които са били в близост до други, които са тествани положително за COVID-19. Компаниите планират да позволят на обществените здравни власти да използват технологията.

И двете компании заявиха, че основната цел е неприкосновеността на личния живот и непозволяването на правителствата да използват системата за събиране на данни за гражданите. Системата използва Bluetooth сигнали от телефони за откриване на срещи и не използва или съхранява данни за местоположението на GPS.

Но разработчиците на официални приложения, в няколко щата, заявиха за Ройтерс миналия месец, че е жизненоважно да им бъде разрешено да използват данни за местоположението на GPS във връзка с новата система за проследяване на контакти, за да видят как се движат огнищата и идентифицират горещи точки.

Решението на Apple и Google да не разрешава събирането на GPS данни ще изисква органите на общественото здравеопазване, които искат да имат достъп до местоположението на GPS, да разчитат на това, което Apple и Google определиха като нестабилни решения за източване на батерията.

iPhone и Android устройства изключват Bluetooth връзките след известно време за икономия на батерията и други причини, освен ако потребителите не се сетят да ги активират отново.

Софтуерната компания Twenty, която разработи приложението за проследяване на контакти на Healthy Together в Юта с GPS и Bluetooth, заяви в понеделник, че приложението „работи ефективно“ без новия инструмент Apple-Google.

Ако техният подход може да бъде по-ефективен от настоящото ни решение, ние с нетърпение ще включим техните функции в нашето съществуващо приложение, при условие че отговаря на спецификациите на настоящите и бъдещите партньори в общественото здравеопазване“, заяви Twenty.

Канадската провинция Алберта, която не събира GPS данни, заяви, че няма планове да приема системата Apple-Google за своето приложение ABTraceTogether.

Свързани публикации

Leave a Reply