Chrome блокира реклами, товарещи процесора и батерията

За да подобри живота на батерията, използването на мрежата и скоростта на отваряне на страниците, Chrome ще изтрива реклами, които консумират твърде много ресурси. Google ще започне да експериментира с технологията през следващия месец и планира да я вгради в Chrome през август, заявиха от компанията.

Този ход ще е проблем и за „копаещите“ криптовалута, които използват изображения с ненужно големи размери на файлове, които изискват повече от 4 мегабайта мрежови данни или които заемат основния изчислителен процес на браузъра за повече от 60 секунди. Нарушителите ще бъдат уведомени с известие, което гласи „рекламата е премахната“.

Новата стратегия на Google отразява нарастващите усилия на производителите на браузъри да се опитат да отстранят проблеми, които могат да влошат мрежата. Brave блокира рекламите по подразбиране, Vivaldi вече предлага блокиране на реклами като опция, а Apple Safari, Microsoft Edge и Mozilla предприемат различни мерки, за да блокират рекламите, да редуцират следенето онлайн и нарушаването на поверителността.

Рекламодателите може да не са доволни от промените, но много от нас предприемат дори по-агресивни действия от това, което браузърите правят по подразбиране. Рекламните блокери са все по-често срещани, вече на мобилни устройства, както и на лични компютри. Други разширения също блокират реклами.

Действието ще бъде насочено към реклами, открити от Google, които са най-лошите примери в превишаването на лимитите на Google и точенето на батерията.

Компанията, която разчита на онлайн реклами за по-голямата част от приходите си, заяви през 2016 г., че Chrome няма да блокира реклами. Но през 2018 г. започна да блокира реклами на уебсайтове, които потребяват твърде много по преценка на Google.

Новият браузър Edge на Microsoft, базиран на същия проект, използван от Chrome Chromium, също ще блокира натрапчиви реклами.

Свързани публикации

Leave a Reply