Хималайските върхове са видими за първи път от години

С всички си 1,3 милиарда жители на Индия, които в момента са под изолация, нивата на замърсяване на въздуха са спаднали значително, което разкрива гледка към хималайските върхове. На места като Джаландхар в Пенджаб, смогът се е изчистил до такава степен, че планините Дхауладхар – които се намират на разстояние над 160 километра – станаха видими за първи път от десетилетия.

Местните жители се насочват към социалните медии, за да споделят снимки на далечните върхове, като мнозина твърдят, че това е първият път, когато някога са успели да видят тези планини от родния си град.

Градските центрове в Индия са известни с високото си ниво на замърсяване на въздуха. Глобален доклад, проведен миналата година от IQ Air, разкри, че страната е дом на шест от 10-те най-силно засегнати града в света, когато става въпрос за фини прахови частици. Тези микроскопични частици могат да влязат в белите дробове и сърдечно-съдовата система на всеки, който ги диша, което води до потенциално тежки здравословни проблеми.

Нов доклад, проведен от централния съвет за контрол на замърсяването в Индия, разкри масивен спад на замърсяването на въздуха в цялата страна, след като блокирането влезе в сила на 25 март. Газиабад, например, беше класиран като най-замърсен град в света по данни на IQ Air за 2019 г. , но 57-процентно понижение на замърсяването по индекса за качество на въздуха (AQI) през първите три дни от изолацията.

Междувременно, Делхи видя, че AQI пада от 162 до 79 през същия период, като подобни подобрения се наблюдават в цялата страна.

Много от най-големите подобрения в качеството на въздуха бяха наблюдавани в северните щати като Пенджаб и Раджастан, и двата дом на многобройни индустриални центрове, които досега са замърсявали достатъчно, за да блокират гледката към Хималайските върхове.

Свързани публикации

Leave a Reply