Intel може да има лоша 2020 г., тъй като продажбите на PC спадат

Intel е готов за трудности през 2020 г., поне според един анализатор, който прогнозира обреченост и мрак по отношение на продажбите на компютри, увеличаването на безработицата и допълнителния натиск от отличните процесори Ryzen на AMD.

Гъс Ричард, старши анализатор за изследвания в Northland Securities, отбеляза, че макар Intel вероятно да е стартирал добре през годината – особено след като производителите на хардуер купуват чипове, за да се складират поради притеснения от потенциално прекъсване на веригата на доставки, причинено от коронавирус – нещата вече изглеждат много по-несигурни.Ричард отбеляза, че въпреки че има търсене на лаптопи от тези, които сега работят (или учат) от дома си, това няма да компенсира почти негативните сили, породени от нарастващата безработицата, един от основните икономически ефекти на Covid-19 (тъй като предприятията навсякъде стигат до спиране и съкращаване на персонала).

Избери си храна за вкъщи

Неговата прогноза е, че приходите от Q2 могат да паднат до 16,8 милиарда долара, което все още звучи много, разбира се, но е милиард долара под сегашния пазарен консенсус. И напредвайки през втората половина на 2020 г., Ричард не е „оптимист“.

Слабото пазарно търсене ще продължи да усеща присъствието си – вече чухме, че се очаква доставките на персонални компютри да са намалели тази година и Ричард смята, че бихме могли да видим спад от 5 до 10% до края на 2020 г.

В резултат на това вероятно Intel страда от излишък от запаси – точно обратният проблем с недостига на доставки, за който сме свикнали да чуваме в последно време – и чиповият гигант вероятно ще отстъпи повече територия в PC арената на AMD.

Ричард смята, че AMD ще взема по един процент от пазарния дял на Intel на всяко тримесечие и очевидно ще продава повече процесори на производителите на хардуер като резултат.

Както знаем, AMD вече постигна големи печалби по отношение на настолните процесори, но истинският подбудител за Intel е, че новите мобилни процесори Ryzen 4000 изглеждат като изключително горещо свойство в момента.

Новите чипове Ryzen за лаптопи изглеждат впечатляващи и получават одобрение от потребителите. Накратко, те са готови да предизвикат Intel.

Свързани публикации

Leave a Reply